Sobre

Este blog pretende ser un homenaje a la figura del insigne botánico nonagenario, todavía en activo, Pedro Montserrat Recoder, Profesor de Investigación jubilado del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, que ha desarrollado la mayor parte de su labor investigadora en el Instituto Pirenaico de Ecología-CSIC de Jaca (Huesca). En este centro el Dr. Montserrat creó en 1968 el herbario JACA, en la actualidad el tercero en número de pliegos de España con cerca de 350.000 muestras y el primero del mundo en el estudio de la flora pirenaica, de las que más 105.000 han sido recolectadas por él. La información de buena parte de estas plantas se puede consultar a través de Atlas de la Flora de Aragón.

Este blog ha sido creado y administrado por su discípulo José Luis Benito Alonso, con la inestimable ayuda de María Luisa Cajal Orós del IPE de Jaca.

Anuncio publicitario

1 Response so far »

 1. 1

  Mataró said,

  http://www.mataro.org/webmunicipal/opencms/contingut/noticia/2009/05/8773_Pere_Montserrat.html

  Data publicació: 12/05/2009

  L’Ajuntament nomena el botànic Pere Montserrat membre de la Galeria dels Mataronins Il·lustres
  És autor de més de 500 articles, llibres i notes sobre botànica i ecologia terrestre

  Pere Montserrat i Recoder

  L’alcalde, Joan Antoni Baron, està previst que presideixi aquesta tarda l’acte de nomenament al botànic Dr. Pere Montserrat Recoder amb el qual s’incorporarà com a membre de la Galeria dels Mataronins Il·lustres.

  En el transcurs de l’acte, que tindrà lloc a les 19 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48), l’investigador científic de l’Institut Pirenaic d’Ecologia de Jaca, Lluís Villar, farà una glossa de Pere Montserrat.

  El Ple de gener va provar per unanimitat atorgar el títol de membres de la Galeria de Mataronins Il·lustres a Pere Montserrat i al catedràtic i divulgador de la llengua catalana Antoni Comas i Pujol.

  Pere Montserrat i Recoder

  Nascut a Mataró el 8 d’agost de 1918, Pere Montserrat és un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l’ecologia i l’agronomia. Va publicar al 1955 de “Collectanea Botanica”, que encara és avui treball de referència per als botànics que treballen en l’àmbit geogràfic del Maresme i de Catalunya.

  Al 1953 va ingressar al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. A principis dels anys 60 es va traslladar a Madrid i, des de l’Instituto d’Edafología (avui Centro de Ciencias Mediambientales), va estudiar el centre, oest i sud d’Espanya, així com la conca de l’Ebre.

  Al 1964 va participar en la creació del Centro Pirenaico de Biológia Experimental, avui Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca i Saragossa) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, del qual va ser vicedirector i cap de botànica fins a la seva jubilació l’any 1985. Al 1969 va fundar l’Herbari de Jaca, col·lecció d’estudi convertida en una de les primeres d’Espanya pel volum de mostres (unes 350.000) i per la seva activitat i intercanvi.

  És autor de més de 500 articles, llibres i notes sobre botànica i ecologia terrestre, i ha rebut nombroses distincions des d’institucions públiques i privades espanyoles i estrangeres. A l’octubre de 2006, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró li va retre homenatge amb diferents actes, i al juny de 2007 li va dedicar un número de la revista L’Atzavara.

  La petició d’incorporació de Pere Montserrat a la Galeria de Mataronins Il·lustres la van presentar al 2006 representants de les entitats Moviment Educatiu del Maresme, Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal, Associació d’Amics de la Ciutat de Mataró, Club Esportiu d’Orientació Oros, Associació Oikos Ambiental i Agrupació Científico Excursionista de Mataró.


Comment RSS · TrackBack URI

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: